BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
BESİN ÖĞELERİ
Teoman Velibeyoğlu
9B - 337
BESİN ÖGELERİ TABLOLARI
Pastörize Edilmiş Süt
Besin Öğeleri
100 ml
Enerji kcal/KJ
46/192
Yağ
1,5
Karbonhidrat
5,0
Protein
3,0
Hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
100 ml değerinde bulunan her değeri 1000 ml’ye oranladım.
Enerji 100 ml için sütün içinde 46 kcal’dır. 200 ml için ise 2 katı alınarak yaklaşık olarak 92 kcal’a denk gelmesi beklenir.
Besin öğleri
200 ml
Enerji kcal/KJ
92/384
Yağ
3
Karbonhidrat
10
Protein
6
Patates Cipsi
Besin Öğeleri
100 gr
Enerji kcal/KJ
2282/548
Yağ
34,5
Karbonhidrat
51,4
Protein
5,9
Hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
100 gr değerinde bulunan her değeri 25 gr’a oranladım.
Enerji 100 gr için cipsin içinde 2282 kcal’dır. 25 gr için ise bir bölü dördü alınarak yaklaşık olarak 571 kilo jule denk gelmesi beklenir.
Besin Öğeleri
1 porsiyon (25gr)
Enerji kcal/KJ
137/571
Yağ
8,6
Karbonhidrat
12,9
Protein
1,5
Hazır Çorba
Besin Öğeleri
100 ml
Enerji kcal/KJ
50/220
Yağ
1,4
Karbonhidrat
8,3
Protein
1,1
Hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
100 ml değerinde bulunan her değeri 1000 ml’ye oranladım.
Enerji 100 ml için hazır çorbanın içinde 50 kcal’dır. 170 ml için ise oran orantı yapılarak yaklaşık olarak 89 kcal’a denk gelmesi beklenir.
Besin Öğeleri
1 paket (170 ml)
Enerji kcal/KJ
89/375
Yağ
2,3
Karbonhidrat
14,1
Protein
1,9
Kuru Bisküvi
Besin Öğeleri
100 gr
Enerji kcal/KJ
1889/450
Yağ
16,9
Karbonhidrat
65,8
Protein
6,2
Hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
100 gr değerinde bulunan her değeri 1gr’a göre hesapladım. Sonra bir adet bisküvinin gramajına göre oranladım. 1 adet bisküvinin 9 gram olduğunu hesapladım.
Besin Öğeleri
1 gr
Enerji kcal/KJ
18,89/4,50
Yağ
0,169
Karbonhidrat
0,658
Protein
0,062
Besin Öğeleri
1 adet
Enerji kcal/KJ
170,01/40,5
Yağ
1,521
Karbonhidrat
5,922
Protein
0,558
Nutella
Besin Öğeleri
100 gr
Enerji kcal/KJ
537/2243
Yağ
31,0
Karbonhidrat
55,4
Protein
6,5
Hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
100 gr değerinde bulunan her değeri 1 porsiyona göre oranladım.
Enerji 100 gr için nutellanın içinde 537 kcal’dır. 20 gr için ise bir bölü dördü alınarak yaklaşık olarak 134 kcal’a denk gelmesi beklenir.
Besin Öğeleri
1 porsiyon (20 gr)
Enerji kcal/KJ
134/561
Yağ
7,8
Karbonhidrat
13,9
Protein
1,6
RAPOR
Besin öğeleri besinlerin bileşiminde bulunan yapı taşlarıdır. Başlıca besin öğeleri şunlardır: • Karbonhidratlar, • Proteinler, • Yağlar, • Vitaminler, • Mineraller, • Su
Her birinin farklı bir görevi vardır ve sağlığımız için hepsine ihtiyaç duyarız. Vücudumuza aldığımız gıdalardaki besin öğelerinin miktarı değişiklik gösterir. Besin öğelerinin görevleri kısaca şunlardır: Karbonhidratlar Karbonhidratların ana görevi vücuda enerji sağlamaktır. İnsanların en önemli enerji kaynağıdır. Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşurlar. Karbonhidratlar enerji veren organik bileşikler olmalarının yanı sıra, yapı maddesi olarak da görev yaparlar. Günlük enerjinin çoğu karbonhidratlardan sağlanır. Proteinler Vücutta hücre yapımından sorumlu ögelerdir. Bu özellikleri ile büyüme-gelişmenin sağlanması ve eskiyen dokuların yenilenmesinde görev alırlar. Yağlar Vücuda en çok enerji veren besin ögeleridir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağlarla alınır. Yağlar mideyi yavaş terk ettikleri için doygunluk hissi verirler. Yağlar vücutta kolayca depolanırlar. Vücutta yağ oranının artması şişmanlık olarak bilinir. Vitaminler Sayıları 20’ye yakın olan vitaminler, vücutta çok önemli görevler üstlenirler. B grubu vitaminleri enerji oluşumu ve hücre yapımına yardım ederken, D vitamini, kalsiyum ve fosforun kemik ve dişlerde yerleşmesine yardımcıdır. A, C ve E vitaminleri ise hücrelerin zarar görmesini önleyerek; kanser gibi önemli hastalıklardan korunmaya yardımcı olurlar. Mineraller Minerallerden kalsiyum ve fosfor kemik ve dişlerin yapı taşı iken, sodyum, potasyum vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar. Demir oksijenin taşınması, çinko ve selenyum savunma sisteminin
yeterliliği için gereklidir. Bazı mineraller de enzimlerin bileşiminde yer alır. Su Besinlerin sindirimi, dokulara taşınması, hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir. Vücudumuzun %60’ı sudan oluşur. Besin öğeleri ile ilgili araştırmamdaki amacım organik bileşiklerin özelliklerini yakından incelemek. Organik bileşikler canlıda yapı maddesi, enerji verici, yapıcı onarıcı ve düzenleyici olarak görev yapar. Özellikle enerji verici olarak görev yapan karbonhidrat, protein, enerji ve yağı ele aldım. Organik moleküller enerji eldesinde kullanılma sırasına göre; karbonhidratlar –> yağlar –> proteinler şeklinde sıralanır. Seçmiş olduğum yiyecekleri 100 gr /ml bulunan değerleri bir porsiyon, bir paket veya bir adete tekamül edecek şekilde besin öğelerini hesapladım. Bu çalışmayla amacım aldığımız gıdaların besin öğeleri hakkında bilinçlenmek ve bilinçlendirmek ve genel farkındalığımızı arttırmak.
İnceleme altına aldığım yiyecekler:
• pastörize edilmiş süt,
• patates cipsi,
• hazır çorba,
• Nutella
• kuru bisküvi
Yaptığım incelemede, bir porsiyonda en çok kaloriye sahip olan patates cipsi iken, en az kaloriye sahip hazır çorbadır. İkinci sırada Nutella, peşinden kuru bisküvi ve pastörize edilmiş süt yer alıyor.
Tablolardan görüldüğü üzere, karbonhidrat ve yağ miktarı arttıkça bizim vücudumuza verdiği enerji miktarının da arttığını fark ettim.
Tüm besinlerde protein değeri karbonhidrat ve yağlara oranla düşüktü.
Porsiyon bazında en yüksek protein miktarına sahip besinin süt olduğunu gözlemledim.
Sonuç olarak besin öğeleri tablosu canlıların organik moleküller enerji elde edilmesinde kullanılan sıraya paralel olduğunu gözlemledim.
Karbonhidratlar –> yağlar –> proteinler şeklindeki sıra ile örtüşüyor.
Kaynakça:
https://www.eokultv.com/organik-bilesikler/9435
http://www.biyolojiportali.com
www.turkchem.net
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder