Biyoloji 2. Dönem Performans Ödevi
-Besinlerde Enerji Değerini Hesaplama-
Nil Erdal 9B 131
Organik Bileşikler Nedir?
Yapılarında karbon (C) ve hidrojen (H) atomlarını birlikte bulunduran bileşiklere organik
bileşik denir. Organik moleküllerin vücutta çeşitli görevleri vardır, bu ödevde derste
öğrendiğim organik bileşiklerin enerji verme özelliğini günlük hayatta geçirerek normalde
tükettiğim besinlerin bana ne kadar enerji verdiğini inceledim.
Karbonhidratlar: Karbonhidratlar her ne kadar protein ve lipitlerden yapısında daha az
hidrojen atomu bulunduğundan daha düşük miktarda enerji verse de kolay parçalandığı
için enerji verici olarak ilk sırada kullanılır. (1g= 4 kcal)
Lipitler: Yapısında protein ve karbonhidratlardan daha fazla hidrojen bulundurduğu için
diğerlerinden daha hafiftir ve bu yüzden karbonhidrat ve proteinlerin fazlasını yağ olarak
depolarız. Ayrıca yine yapısında daha fazla hidrojen atomu bulundurduğundan diğerlerine
göre daha fazla enerji verir ama
parçalanması zor olduğundan enerji verici olarak ikinci sırada gelir. (1g= 9,3 kcal)
Proteinler: Proteinler vücudun ana bileşenidirler ve yapıcı-onarıcı olarak kullanılırlar. Enerji
verici olarak son sırada gelirler, ama sıra proteinlere ancak çok uzun süreli açlıklarda
gelir. (1g= 4,2 kcal)
Beslenme ve Beslenmenin Önemi: Beslenme; açlık duygusunu bastırmak, canının çektiği
şeyleri yemekten çok sağlığı korumak ve yaşam kalitesini yükseltmek için yapılması
gerekir. Vücudun ihtiyacı olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak
için bilinçli yapılır. Vücut işlevlerinin yerine getirilmesi için enerji gerekir ve bu yüzden
bu enerjiden günde ne kadar aldığımızı, eksik mi fazla mı olduğunu kontrol etmemiz çok
önemlidir.
1) Nutella
İlk önce Nutellanın 100 gramındaki yağ, protein ve karbonhidratın ayrı ayrı ne kadar enerji
verdiğini buldum ve daha sonra da netinin (400 g) ne kadar enerji verdiğini bulup toplam
enerji değerini hesapladım.
Tablo 1 Fotoğraf 1
Nutella 100 g için (Net) 400 g için
Yağ (kcal) 287,37 1.149,48
Karbonhidrat (kcal) 230 920
Protein (kcal) 26,46 105,84
Toplam Enerji (kcal) 543,83 2175,32
2) Pastörize Edilmiş Süt
Aynısını Nutella için yaptıklarımın aynısını pastörize süt için de yaptım ama bu sefer 1
bardak (250 mL) için olan değerleri de hesapladım. Daha sonra da kolay bir orantıyla tüm
sütün (1 L/1000 mL) besin değerlerini ve verdiği enerjiyi hesapladım.
--- 100 mL'nin verdiği enerji miktarı 62,09 ise 1000 mL'ninki ne kadardır?
Daha sonra aynısını 250 mL için de hesaplayıp verilerimin sağlamasını yaptım.
3) Hazır Çorba
Aynı işlemleri hazır çorba için de yaptım. Çorba yaklaşık 4 porsiyon ve bir porsiyon 250 mL
ise 4 porsiyon 1000 mL'dir. Bu orantıyla toplam enerjiyi de hesapladım.
4) Kuru Bisküvi
İlk önce bir porsiyonda (30 g) protein, yağ ve karbonhidratın verdiği enerji miktarını bulup
sonra da netteki (3 porsiyon) enerji miktarını buldum ve verileri tabloya yazdım.
Tablo 4
Fotoğraf 4
Tablo 3
Fotoğraf 3
Tablo 2
Fotoğraf 2
Bisküvi 3 porsiyon (Net) 1 porsiyon (30 g)
Yağ (kcal) 175,77 58,59
Karbonhidrat (kcal) 236,4 78,8
Protein (kcal) 20,16 6,72
Toplam Enerji (kcal) 432,33 144,11
Hazır Çorba (Net) 1000mL
4 porsiyon
100 mL 250 mL
(1 porsiyon)
Yağ (kcal) 27,9 2,79 7,44
Karbonhidrat
(kcal)
184 18,4 46,4
Protein (kcal) 24,6 2,46 5,74
Toplam Enerji
(kcal)
236,5 23,65 59,58
Süt 1000 mL (Net) 100 mL 250 mL
(1 bardak)
Yağ (kcal) 306,9 30,69 76,725
Karbonhidrat
(kcal)
188 18,8 47
Protein (kcal) 126 12,6 31,5
Toplam Enerji
(kcal)
620,9 62,09 155,225
5) Cips
Son olarak da cipsin yaklaşık 25 gramlık porsiyonlarının içerdiği yağ, protein ve karbonhidratı
buldum. Cipsin içinde 4 porsiyon olduğundan tablodaki 100g neti veriyor. Onu da
hesapladıktan sonra verileri tabloma not ettim.
Kaynakça:
Besin Ögeleri ve Besin Grupları, 20 Şubat 2018 tarihinde T.C. Millî Eğitim Bakanlığı:
http://atakentasml.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/15/745951/dosyalar/
2017_06/16115616_Besin_Ygeleri_ve_Besin_GruplarY.pdf
Ortaöğretim Biyoloji 9. Sınıf, 23 Şubat 2018 tarihinde T.C. Millî Eğitim Bakanlığı:
http://img.eba.gov.tr/884/561/9a8/bed/fb1/b84/cb0/bde/
1b5/0b3/3b0/3f7/4c7/9a0/011/8845619a8bedfb1b84cb0bde1b50b33b03f74c79a0011.pdf
Yeterli ve Dengeli Beslenme, 24 Şubat 2018 tarihinde Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Vakfı:
https://www.yemektedenge.org/besinler
Tablo 5 Fotoğraf 5
Cips 100g/ 4 Porsiyon
(Net)
Yaklaşık 25 g'lık
Porsiyon
Yağ (kcal) 320,85 79,98
Karbonhidrat
(kcal)
205,6 51,6
Protein (kcal) 24,78 6,3
Toplam Enerji
(kcal)
551,23 137,88
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder