26 Şubat 2019 Salı

Berk Yılmaz Biyoloji Performans Ödevi 2. DÖNEM

Ad Soyadı: Berk Yılmaz
Performans Ödevinin Adı: Besin Ögelerinin Enerji Miktarlarının Ölçülmesi
Nutella
Knor Kremalı Mantar Çorbası
Pastörize Süt
Ortalama
Değerler
100
g
Kcal
Paket
(400 g)
P.
100
ml
Kcal
Paket
(1000 ml)
P.
(250 ml)
100
ml
Kcal
Paket
(1000m)
P.
(250 ml)
Enerji ( kcal) 539 533,3 2.156 - 49 47,9 490 123 57 56,6 570 142,5
Yağ (g) 30,9 278,1 1.112,4 - 3,1 27,9 279 69,7 3 27 270 67,5
Karbonhidratlar (g) 57,5 230 920 - 4,1 16,4 164 41 4 18,4 184 46
Protein (g) 6,3 25,2 100,8 - 0,9 3,6 36 9 2,8 11,2 112 28
Lays Cips
Kuru Bisküvi (Oero)
Ortalama
Değerler
100 g Kcal Paket
(108 g)
P.
( 25 g)
100 g Kcal Paket
(170 g)
P.
(28,4 g)
Enerji ( kcal) 450 443,2 486 112,5 496 490 843,2
141
Yağ (g) 17,2 154,8 167,1 38,7 22 198 336,6 56,2
Karbonhidratlar (g) 66,7 266,8 288,1 66,7 69 276 469,2 78,3
Protein (g) 5,4 21,6 23,3 5,4 4 16 27,2 4,5
Ad Soyadı: Berk Yılmaz
Performans Ödevinin Adı: Besin Ögelerinin Enerji Miktarlarının Ölçülmesi
Kullandığım Malzemeler: Cips(Lays), Kuru Bisküvi(Oreo), Pastörize edilmiş Süt,
Knorr Hazır Çorba ve Nutella, enerji miktarını hesaplarken kullandığım hesap
makinesi.
ÖZET VE BİLGİLENDİRME:
Yukarıda beş farklı paketlenmiş hazır gıdaların içerdiği karbonhidrat, protein, yağ
miktarlarının enerji değerlerini Kcal cinsinden hesapladım. Besin ögelerini
hesaplarken ilk başta 100 g yada 100 ml’nin daha sonra paket ve porsiyonun enerji
değerini hesapladım. Bu hesaplamayı yaparken yukarıdaki ürünlerin enerji
miktarlarının bir birinden farklı olduğunu gördüm.
Örneğin : Nutella’nın 100 g’ında 533 kcal vardır, buna karşılık pastörize sütün 100
ml’sinde 56 kcal vardır.
Yağ değerine bakarsak yağ oranı en fazla olan gıda 278 kcal değeri ile Nutella’dır.
Karbonhidrat değerini ele alırsak 276 kcal değeri ile kuru bisküvi (oreo) en yüksek
değere sahiptir.
En son olarak protein değerine bakarsak Nutella 25,2 kcal değeri ile diğerlerine göre
daha fazladır.
Ödevimi yaparken organik bileşiklerin nasıl oluştuğunu ve nelerden meydana
geldiğini öğrendim. Yapısında karbon atomu bulunur ve organik bileşikler:
karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler, nükleik asit ve ATP’dir. İnsan
hayvan ve bitkiler için önemli enerji kaynaklarıdır. Besin ögelerine detaylı bakarsak;
Karbonhidratlar: Vücut için en ekonomik ve en hızlı enerji kaynağıdır. Bitkisel
besinlerde en çok bulunur. Vücudun su ve elektronik dengesini sağlar.
Yağlar: Yağ asitleri ve gliserolün bileşmesinden oluşur. Vücuda enerji sağlar.
Proteinler : Amino asit adı verilen küçük birimlerden oluşur. Büyümeyi sağlarlar.
Yıpranan dokuların onarılmasını sağlarlar. Bütün hayvansal ve bitkisel yiyeceklerde
az veya çok bulunur.
Enzimler : Biyolojik reaksiyonları katalizleyen proteinlerdir.
Vitaminler : Organizmanın işleyişi için gerekli ve önemli rol oynayan maddedir.
Nükleik asit : DNA ve RNA olmak üzere 2 çeşit nükleik asit bulunur.
ATP : Canlı hücrelerin enerji sağlayıcıdırlar.
Besin ögelerinin yeterli miktarda alınması büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak
uzun süre yaşamamız için çok önemlidir. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında
veya gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve
sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Vücudun büyüme ve gelişmesi,
verimli çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için sağlığın
temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.
Burada belirtilmeyen, fakat yiyeceklerimize lezzet vermek için kullandığımız yağlar,
şeker, salça ve baharat gibi diğer besinlerde vardır. Şeker ve şekerli tatlılar vücuda
sadece enerji sağladığından bunların fazla tüketilmesi şişmanlığa neden olur. Beden
hareketi çok olan işçiler ve sporcular her yemekte tatlı yiyebilirler. Günlük yediğimiz
yağların aşağı yukarı yarısı, yiyeceklerimizin bileşiminden gelir. Özellikle etle pişirilen
yemeklere ilaveten yağ koymaya gerek yoktur. Katı ve sıvı yağlardan dengeli bir
şekilde yenmelidir
Kaynakça
- https://acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=8584
- atakentasml.meb.k12.tr/meb.../16115616_Besin_Ygeleri_ve_Besin_GruplarY.
pdf
- http://www.sezin.k12.tr/uploadfiles/icerik/pages/beslenmemakaleleri.aspx?mid
=19
- http://www.ide.k12.tr/cocuklarda-yeterli-ve-dengeli-beslenme-neden-onemlidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder