26 Şubat 2019 Salı

Defne Göral Biyoloji Performans 2. DÖNEM

Biyoloji Dersi Performans Ödevi
Deneyin Adı: Farklı besinlerin görevlerinin araştırılması, içerdiği karbonhidrat, protein ve yağ
miktarını kullanarak enerji değerini hesaplamak.
Özet: Bu deneyin amacı, günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin protein, karbonhidrat ve yağ
değerleri yardımı ile enerji değerlerini öğrenmektir. Burada bağımlı değişken enerji değeri,
bağımsız değişkenler karbonhidrat, protein ve yağlardır. Hipotezim Nutella’nın en fazla enerji
içerdiğidir.
Materyal / Metot:
İlk olarak besinleri temin ettim. Besinlerin üzerindeki besin değerlerini inceledim ve fotoğrafını
çektim. Besin değerlerinde bulunan yağ değerini 9.3 çarpanı ile, protein değerini 4.2 çarpanı ile ve
karbonhidrat değerini 4 çarpanı ile çarparak toplam enerjiyi kcal olaral buldum. Daha sonra bunları
bir tabloda gösterdim. Materyallerim: Sek Doğal Süt, Eti Burçak, Doritos Panço, Nutella ve hazır
çorbadır.
Sonuç:
Hipotezimi yaptığım işlemler sonrasında yağ miktarı en fazla olan Nutella’ da toplam enerjinin de
daha fazla olduğunu buldum.
Organik Bileşikler
Organik Bileşikler,canlı vücudunda üretilen karbonlu bileşiklere organik bileşikler denir. Organik
bileşikler canlı vücudunda yapıcı onarıcı ve enerji ham maddesi olarak iş görürler. Hepsinde
Karbon(C), Hidrojen(H), Oksijen(O) elementleri ortaktır. Organik bileşiğin özelliğine göre
Kükürt(S), Azot(N), Fosfor(P) gibi elementler de bulunur.
Besin Ögelerinin Görevleri
Karbonhidratlar
Karbonhidratların ana görevi vücuda enerji sağlamaktır. Günlük
enerjinin çoğu karbonhidratlardan sağlanır.
Proteinler
Vücutta hücre yapımından sorumlu ögelerdir. Bu özellikleri ile büyüme-gelişmenin
sağlanması ve eskiyen dokuların yenilenmesinde görev alırlar.
100 ml
SEK
Doğal Süt
1 Paket
SEK
Doğal Süt
(500 ml)
1 Paket
SEK
Doğal Süt
(500 ml)
100 gr
ETİ
Burçak
1 paket
ETİ
Burçak
(131 gr)
1 paket
ETİ
Burçak
(131 gr)
100 gr
Doritos
Taco
1 paket
Doritos
Taco
(162 gr)
1 paket
Doritos
Taco
(162 gr)
100 gr
Nutella
1 paket
Nutella
(400 gr)
1 paket
Nutella
(400 gr)
100 ml
hazırlan
mış
çorba
1 paket
hazırlan
mış
çorba (1
lt)
1 paket
hazırlan
mış
çorba (1
lt)
Karbonhidrat (gr) 4.5 X 5 = 22.5 65.8 X 1.31 = 86.2 57.6 X 1.62 = 93.3 57.5 X 4 = 230 6 X 10 = 60
Protein (gr) 3.1 X 5 = 15.5 6.2 X 1.31 = 8.1 7 X 1.62 = 11.3 6.3 X 4 = 25.2 0.8 X 10 = 8
Yağ (gr) 3 X 5 = 15.0 16.9 X 1.31 = 22.1 25.6 X 1.62 = 41.5 30.9 X 4 = 123.6 0.2 X 10 = 2
Enerji Hesabı
Karbonhidrat katkısı (x 4) 18 X 5 = 90.0 263.2 X 1.31 = 344.8 230.4 X 1.62 = 373.2 230 X 4 = 920 24 X 10 = 240
Protein Katkısı (x 4.2) 13.02 X 5 = 65.1 26.04 X 1.31 = 34.1 29.4 X 1.62 = 47.6 26.46 X 4 = 105.84 3.36 X 10 = 33.6
Yağ Katkısı (x 9.3) 27.9 X 5 = 139.5 157.17 X 1.31 = 205.9 238.08 X 1.62 = 385.7 287.37 X 4 = 1149.5 1.86 X 10 = 18.6
Toplam 58.92 X 5 = 294.6 446.41 X 1.31 = 584.8 497.88 X 1.62 = 806.6 543.83 X 4 = 2175.3 29.22 X 10 = 292.2
Yağlar
Vücuda en çok enerji veren besin ögeleridir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağlarla
alınır. Yağlar mideyi yavaş terk ettikleri için doygunluk hissi verirler. Yağlar vücutta
kolayca depolanırlar. Vücutta yağ oranının artması şişmanlık olarak bilinir.
Ürün Fotoğrafları
Sek Doğal Süt ETİ Burçak Doritos Panço
Nutella Hazır Çorba
Kaynaklar:
Karaağaoğlu, N., Karabudak, E., Yavuz, S., Yüksek, O., Dinçer, D., Tosunbayraktar, G., Eren, F.
(2008). Çeşitli ekmeklerin protein, yağ, nem, kül, karbonhidrat ve enerji değerleri. Gıda / The
Journal Of Food.
Bozoğlan, H., Karabudak, N. (2016). Yetişkin bireylerin diyet enerji yoğunluğu ile beden kütle
indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Journal Of Nutrition.
Yılmaz, S. (2012). Sağlıklı beslenme ve kişilik oluşumu üzerindeki etkileri. Elmalı Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder