26 Şubat 2019 Salı

Pelin Pekşen Biyoloji Performans 2. DÖNEM

BİYOLOJİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ
Besin değerleri:Pastörize edilmiş süt-porsiyon miktarı:100 mL
Enerji değeri (kcal)
60.5 kcal
Yağ
3.3 g
Karbonhidrat
4.7 g
Protein
3 g
Kalsiyum
120 mg
1 g yağ 9.3 kcal ise 1 g karbonhidrat 4 kcal ise
3.3 g yağ x 4.7 g karbonhidrat x
----------------------------- ---------------------------------------
x: 30.69 kcal x: 18.8 kcal
1 g protein 4.2 kcal 100 mL’de toplam: 62.09 kcal
3 g x Süt net: 1L ise
------------------------------
x: 12.6 kcal 100 mL 62.09 kcal
1000 mL x= 620.9 kcal
Besin değerleri: Hazır Çorba -porsiyon miktarı:100 ml (Hazırlanmış çorba için)
Enerji
25kcal
Yağ
0,2 g
Karbonhidrat
4,3 g
Şeker
0,2 g
Lif
0,5 g
Protein
1.2 g
Tuz
0.6 g
1 g yağ 9,3 kcal ise 1 g karbonhidrat 4 kcal ise
0.2 g yağ x 4.3 g karbonhidrat x
------------------------------ -----------------------------------------
x: 1.86 kcal x. 17.2 kcal
1 g protein 4.2kcal 100 mL’de toplam: 24,1 kcal
1.2 g protein x
--------------------------------- 100 mL hazırlanmış çorba 24,1 kcal
x: 5,04 kcal 76 g toz çorba 1000 mL su ilave edilerek yapılır.
100 mL 24.1 kcal ise
Net 800 mL x = 192.8 kcal
Lays Fırından-Cips Besin değerleri 100 g için
Enerji
450 kcal
Yağ
17.2 g
Karbonhidrat
66.7 g
Şekerler
7.8 g
Lif
3.5 g
Protein
5.4 g
Tuz
1.6 g
1 g yağ 9.3 kcal ise 1 g karbonhidrat 4 kcal ise
17.2 g yağ x 66.7 g karbonhidrat x
------------------------- ---------------------------------------
x = 159.96 kcal x = 266.8
1 g protein 4.2 kcal ise 100 g cips 449.44 kcal
5.4 g protein x net 39 g x = 175.2816 kcal
-----------------------------------
x = 22.68
Nutella 100 g besin değerleri
Enerji
539 kcal
Yağ
30.9 g
Karbonhidrat
57.5 g
Protein
6.3 g
Tuz
0.107 g
1 g yağ 9.3 kcal ise 1 g karbonhidrat 4 kcal ise
30.9 g yağ x 57.5 g karbonhidrat x
---------------------------- ---------------------------------------------------------
X = 287 kcal x = 230 kcal
1 g protein 4.2 kcal ise 100 g nutella 543.46 kcal
6.3 g protein x Nutella net 825 g ise
------------------------------ 100 g 543.46 kcal ise
X = 26.46 kcal net 825 g x = 4483.545 kcal
Petibör kuru bisküvi-Besin değerleri 100 g için
Enerji
446 kcal
Yağ
14.2 g
Karbonhidrat
72.6 g
Lif
2.4 g
Protein
5.6 g
Tuz
0.71 g
1 g yağ 9.3 kcal ise 1 g karbonhidrat 4 kcal ise
14.2 g yağ x 72.6 g karbonhidrat x
----------------------------------- ---------------------------------------------
X = 132.06 kcal x = 290.4 kcal
1 g protein 4.2 kcal ise 100 g petibör bisküvisinde 445.98 kcal
5.6 g protein x Petibör bisküvi net 175 g ise
----------------------------------- 100 g 445.98 kcal ise
X = 23,52 kcal 175 g x = 780.465 kcal
DENEY RAPORU
Deneyin adı:Bes çeşit besinin enerji değerini hesaplama
Özet:Bu deneyi günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin içindeki karbonhidrat,yağ ve protein miktarlarını bulmak ve kaç kcal enerji verdiğini ölçmek için kullandım.bağımsız değişkenim besinler ve uygulama sıramız,bağımlı değişkenimiz besinlerin madde miktarına bağlı olarak değişen kcal değeridir.Kullandığım besinlerden diğerlerine göre en fazla yağ ölçüsünün verdiği enerjinin en fazla olacağı hipotezini varsaydım.
Kullandığım besinler:Pastörize süt,Hazır Çorba,Petibör bisküvisi,Nutella,Cips
Metod:
Öncelikle bize verilmiş olan yönergeyi inceledim ve bunun doğrultusunda adım adım neler yapacağımı planladım.5 besini babam temin etti ve hepsinin üzerindeki besin değerlerini 100 g’mı için yazdım.Sonra karbonhidrat,yağ ve proteinin 1 g için olan kcal değerlerini öğretmenimiz tarafından hazırlanmış olan bir ppt sunumundan aldım.Hesaplamalarımı adım adım matematiksel olarak yazdım.Daha sonra organik
bileşiklerin görevlerini araştırdım, kcal ve organik bileşikler hakkında bazı makaleleri okudum.Raporuma not ettim.Ayrıca tuz,kalsiyum gibi inorganik bileşikleri kcal hesaplamasına katmadım bunun sebebi ise su,tuz,mineraller ve asit-bazların enerji vermemesidir.
Sonuç:Tabloları hazırlarken besinlerin ambalajında bulduğum tablolarda yazan kcal değerleriyle benim hesapladığım kcal değerleri arasından biraz fark olduğunu test ettim.Aynı zamanda örneğin süttede olduğu gibi markasına göre bile enerji değerlerini değişkenlik gösterdiğini farkettim.
Tartışma:Besinlein 100 g’lık tablolarını hazırladıktan sonra netini yazdığım zaman kcal değerlerinin madde miktarı ile doğru orantılı bir şekilde arttığını gördüm.Sütte ise markasına göre bile değerlerin değişkenlik gösterdiğimi gördüm.Bir de yağın kilokalorisinin 9.3 ile en büyük olmasının sebebi 2.dereceden fakat hücrelere en fazla enerji veren organik bileşik olmasıdır bunu sebebi ise dğer organik bileşiklere göre daha fazla H atomu içermesidir.
Özet bildiri:Bu deneyin amacı günlük hayatımızda tüketiğimiz beş besinin enerji değerlerini hesaplamak ve maddenin miktarına göre gösterdiği değişkenliği hesaplamaktı.
Organik bileşikler özellikleri ve görevleri:
Yapılarında C ve H atomlarının birlikte bulunduğu bileşiklere denir.Üretici canlıların gerçekleştirdiği fotosentez, ve kemosentez reaksiyonları sonucunda üretilir.Canlı hücrelerde sentezlenirler.
Bu deneyde incelediğim besinlerin özellikleri:
Süt:Dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek beyaz sıvıdır. Ayrıca bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denir.
1000 mL su ile hazırlanmış hazır çorba:Önceden hazırlanarak paketlenmiş ve satışa sunulmuş, sıcak suya katılarak pişirilen türlü çorbaların genel adı.
Nutella:Nutella, çikolata ve fındık karışımından oluşan çikolatalı krema markasıdır ve İtalyan bir çikolata firması Ferrero Spa tarafından üretilmektedir. Geçmişi, 2. Dünya savaşı nedeni ile yaşanan kakao sıkıntısına dayanır.
Petibör:Petibör; Türkiye'de en çok tüketilen, dikdörtgen şeklinde bisküviye verilen addır. Türkiye'de ilk petibör bisküvi Ülker tarafından 1944 yılında İstanbul Eminönü’nde kurulan Ülker Bisküvi fabrikasında üretilmiştir.
Cips:Patates cipsi, çok ince doğranmış patateslerin kırılgan hale gelene kadar yağda kızartılmasıyla oluşmuş bir yiyecektir. Temelde ürün kızartılır ve tuzlanır; ancak çeşitli baharatlarla, peynirlerle, bitkisel katkılarla ya da doğala özdeş aromalar ile hazırlanan pek çok çeşidi bulunur. Atıştırmalık bir gıdadır.
Bu deneyde incelediğim organik bileşikler ve görevleri:
Karbonhidratlar:C,H ve O atomlarından oluşur.Kimyasal bağları glikozittir.Hücrede birinci dereceden enerji kaynağı olarak kullanılırlar.Hücre zarı yapısında yağ veproteinlere bağlı olarak görev yaparlarMonosakkaritler,disakkaritler ve polisakkaritler olarak üç gruba ayrılırlar.Monosakkaritler(glikoz,fruktoz,galaktoz,riboz ve deoksriboz),disakkaritler(maltoz,laktoz,sükroz),polisakkaritler(nişasta,glikojen,selüloz,kitin)
Lipidler(yağlar):C,H,O atomlarından oluşur.Bazılarında N ve P ‘da bulunur.Kimyasal bağları ester bağıdır ve en fazla ama 2. sırada enerji verirler.Çünkü yağların yıkımı sırasında çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğu için dehidrasyonları uzun sürer.Yağlar karbonhidratlardan daha fazla H içeridiği için daha fazla enerji verir.Suda çözünmezler.Eter,alok,kloroform,benzen ve aseton gibi organik çözücülerde çözünürler.Vücudu basınç ve darbelere karşı korur,hücre zarının yapısına katılır,kıi uykusuna yatan
hayvanlar,göçmen kuşlar ve çölde yaşayan hayvanların vücudunda depo edilir.Eşey hormanların yapısına katılır.Lipidler;nötral yağlar,fosfolipitler ve steroitler olarak üçe ayrılır.
Proteinler:Canlı yapısında en çok bulunan organik bileşiktir.Yapısında C,H,O ve N bulunur.Yapı taşları amino asitlerdir.Essansiyeldirler.Yüksek sıcaklık,tuz derişimi ve asit-baz gibi etkilerle bozulmasına denatürasyon,eğer çevresel etki az ise eski haline dönebilir buna renatürasyon denir.Bağışıklığın sağlanmasında görev alırlar.Antrikorlar proteindir.Kanın pıhtılaşmasında,kasların kasılmasında (aktin ve miyozin),solunum gazlarının taşınmasını sağlayan hemoglabin proteindir,enzim ve hormon gibi metabolik olayları düzenleyen moleküllerin yapısında yer alır,son enerji kaynağıdırlar,büyümeyi sağlarlar.
Ogranik bilkeşikler konusunu 9.Sınıf müfredatında 1.Ünite 2.Bölüm(Canlıların yapısında bulunan temel bileşikler)’de detaylı bir şekilde işledik ve her organik bileşik için deneyler yaptık.
Kaynakçalar:
Alev portal ders notları-biyoloji-kohlen,protein ve lipide pptleri
www.vikipedia.com
9.Sınıf Biyoloji Meb kitabı
Campell Biyoloji
9.Sınıf Delta Kültür Yayınları Özet Kitabı
https://tr.khanacademy.org › Fen Bilimleri › Biyoloji › Makromoleküller › Lipitler
https://acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=639
https://tr.sputniknews.com/bilim/201901151037099651-dunya-saglik-orgutu-karbohidrat-hayat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder