Biyoloji Dersi 2. Dönem Peformans Görevi
Ege Aktuğ
9-B
113
Besinlerin içerdiği enerji miktarı,tablolanması ve raporu.
Kullanılan besinler :Pastorize Süt, Hazır Çorba , Patates Cipsi , Bisküvi ve Nutella .
Karbonhidratlar, canlılarda bulunan organik moleküllerin nükleik asitler ve proteinlerden sonra üçüncü büyük grubunu oluşturmaktadır. Canlıların tamamında Karbonhidratlara rastlamak mümkündür. Organizmada Karbonhidratlar monosakkaritler (monomerler) halinde bulundukları gibi, iki ve daha fazla monomer bir araya gelerek polisakkaritleri (polimerler), ya da pek çok organik veya inorganik bileşiklerle bağlanarak kompleks yapıları oluştururlar.
Proteinler, amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. Proteinler, amino asitlerin polimerleridirler. 20 standart amino asit, protein yapısının dilinin yazıldığı bir alfabe gibi düşünülebilir; böylece tür olarak çok sayıda protein olduğu anlaşılır ki yeryüzünde bütün canlılardaki protein türlerinin bir milyon kadar olduğu tahmin edilmektedir. Proteinler, bütün hücrelerde ve hücrelerin bütün kısımlarında bulunurlar; bir bakteri hücresinde yaklaşık 4000 tür protein bulunmaktadır. Proteinler, inanılmaz derecede birçok işlev görürler; yaşamsal bütün işlevler proteinlere bağlıdır.
Yağlar(Lipidler) Genel olarak suda erimeyen; eter, kloroform, benzen ve aseton gibi organik çözücülerde eriyebilen organik biyomoleküllerdir. lipidlerin fizyolojik olarak önemli dört ana işlevi vardır: biyolojik membranların yapısal bileşeni olarak hizmet verir. Triaçilgliserol şeklinde ağırlıklı olarak, enerji rezervi sağlar. İki lipid ve lipid türevi vitaminler ve hormonlar gibi hizmet verir. Lipofilik safra asitleri lipidlerin çözünür hale gelmesine yardım eder.
Önce karbonhidratların , proteinlerin ve lipidlerin tanımına baktım çünkü bu molleküleri bir daha hatırlamak zorunda olduğumu hissettim.
Sonra satın alınan besinlerin fotoğraflarını çekmem gerektiğine karar verdim.
Ve besinleri besin değerlerini arkadan öğrendim ve yazdım.
Nutella
Yağ:30,7(g)
Karbonhidrat:57,5(g)
Protein:6,3(g)
Pastorize Süt
Yağ: 3,5(g)
Karbonhidrat: 4,7(g)
Protein: 3,1(g)
Patates Cipsi
Yağ: 34,6(g)
Karbonhidrat: 51,5(g)
Protein: 5,9(g)
Bisküvi
Yağ: 19,1
Karbonhidrat: 62,0
Protein: 7,4
Hazır Çorba
Yağ: 0,7
Karbonhidrat 0,9
Protein: 5,2
Daha sonra ise araştırarak 1 gram karbonhidratın 4,5 Proteinlerin 4 ve yağların ise 9,3 kalori enerji sağladığını buldum.
Bu bilgilere dayanarak sırasıyla besin ler üzerinde hesaplamalarımı yapıp bir tablo oluşturdum.
100g\mL'deki
100g\mL'deki
100g\mL'deki
protein miktarı(cal)
yağ miktarı(cal)
karbonhidrat miktarı(cal)
Pastorize Süt
12,4
33,25
21,15
Patates Cipsi
23,6
321,78
231,75
Hazır çorba
3,6
8,37
23,4
Kuru Bisküvi
29,6
177,63
279
Nutella
25,2
287,37
258,75
Kalori hesaplama raporu
Ad :
Farklı ve paketlenmış gıdaların içerdiği yağ,karbonhidrat ve protein miktarı .
Özet:
Yapılan hesap sonucu paketlenmiş gıdalardaki enerji tablosundan çıkan 100g içerisinden proteinlerin,karbonhidratların ve yağların verdiği enerji miktarı hesaplanmıştır.
Metot:
Paketlenmiş gıdaların arka tarfında yazan besin değerli tablosundaki değerler aracılıyla 100g içindeki(pastorize süt için 100mL) yağ ,protein ve karbonhidrat değerlerini sırayla 4 , 4,5 ve 9,3 sayıları ile çarpılarak 100g’nin verdiği enerji miktarı hesaplanmıştır(100g içinde).
Sonuç:
Bisküvi haricindeki bütün malzemelerde yağ ve karbonhidrat dominant olmakla birlikte proteinlerden eser mikitarda enerjı veriliyor bütün besinlerde proteinden alınan besin miktarı 40 kaloriden düşük .
Tartışma: besinlerde proteinlerin bu kadar az ve yağlar ile karbon hidratların bu kadar fazla olmasını rahatsız edici buluyorum ,yağların şaşırdıcı bir biçimde yüksek enerji verdiği hesaplandı .
Kaynakça : https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/1006/mod_resource/content/1/10.Lipid.pdf
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/18098/mod_resource/content/0/Biyokimya%201.%20Hafta.pdf
http://content.lms.sabis.sakarya.edu.tr/Uploads/49144/46358/proteinler_ders_notu.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder