26 Şubat 2019 Salı

Kayra Alp Anıl Biyoloji Performans 2. DÖNEM


BESİNLERİN ENERJİ DEGERLERİNİN HESAPLANMASI PERFORMANS ÖDEVİ





ÖZET;

Besinlerdeki protein karbonhidrat ve yağ moleküllerine bağlı olarak aldığım kalori miktarlarını hesapladım ve bu gıdaların yani ( satılan patates cipsi, hazır çorba, bisküvi, pastörize süt ve nutella) nın değerlerini hesapladım ve raporladım.



MATERYAL;

Marketten satın aldığım patates cipsi, hazır çorba, bisküvi, pastörize süt ve nutella olmak üzere farklı besin gruplarını inceledim. İnternette farklı siteler üzerinden yaptığım araştırmalarda  yağ, protein ve karbonhidrat moleküllerinin verdikleri enerji miktarlarını baz alarak ürünlerin içeriklerine göre ayrı ayrı hesapladım.





TARTIŞMA;

Genelde tükettiğimiz her gıdanın içindeki farklı kalori,besin ve enerji miktarına önem vererek günlük hayatımızdaki kilomuzu ve enerjimizi düzenleyebiliriz. Bu ürünlerin yapay ve doğal olması çok önemlidir ve bizde gerektikçe doğal ürün kullanmaya dikkat etmeliyiz ve bu şekilde hem sağlığımızı korumuş oluruz hem de fiziksel olarak iyi oluruz.





SONUÇ;

Genelde her gün tükettiğimiz bu besinlerin içeriklerindeki kalori miktarları besinlere göre değişmiştir.Özellikle bize en çok enerji sağlayan moleküi grubunun yağlar olduğunu pekiştirdim.







1-HAZIR ÇORBA



Toplam enerji değeri (100 ml için) =

Yağ:100 g çorbada 0,5 g yağ bulunmakta.

     1 g yağ 9,3 kcal enerji verir.

     0,5 × 9,3 = 4,65 kcal/g



Karbonhidrat:



     100 g çorbada 6 g karbonhidrat bulunmakta.



     1 g karbonhidrat 4,5 kcal enerji verir.



100 ml için (kcal)
Yağ
4,65
Karbonhidrat
27
Protein
6



     6 × 4,5 = 27 kcal/g



Protein:



     100 g çorbada 1,5 g protein bulunmakta.



     1 g protein 4 kcal enerji verir.



     1,5 × 4 = 6 kcal/g

2-Pastörize olmuş süt
Toplam enerji değeri (100 ml için) =
Yağ:
   100 g sütte 7 g yağ bulunmakta.
     1 g yağ 9,3 kcal enerji verir
     7 × 9,3 = 65,1 kcal/g
Karbonhidrat:
     100 g sütte 4,5 g karbonhidrat bulunmakta.
     1 g karbonhidrat 4,5 kcal enerji verir.
100 ml için (kcal)
Yağ
65,1
Karbonhidrat
20,25
Protein
16

     4,5 × 4,5 = 20,25 kcal/g
Protein:
    100 g sütte 4 g protein bulunmakta.
     1 g protein 4 kcal enerji verir.
     4 × 4 = 16 kcal/g
3-NUTELLA
Toplam enerji değeri (100 g için) =
Yağ:
     100 g Nutella’da 30,9 g yağ bulunmakta.
     1 g yağ 9,3 kcal enerji verir.
     30,9 × 9,3 = 287,37 kcal/g
Karbonhidrat:
     100 g Nutella’da 57,5 g karbonhidrat bulunmakta.
     1 g karbonhidrat 4,5 kcal enerji verir.
     57,5 × 4,5 = 258,75 kcal/g
100 g için (kcal)
Yağ
287,37
Karbonhidrat
258,75
Protein
25,2

Protein
     100 g Nutella’da 6,3 g protein bulunmakta.
     1 g protein 4 kcal enerji verir.
     6,3 × 4 = 25,2 kcal/g
4-PATATES CİPSİ
Toplam enerji değeri (100 g için) =
Yağ:
     100 g cipste 34,6 g yağ bulunmakta.
     1 g yağ 9,3 kcal enerji verir.
     34,6 × 9,3 = 321,78 kcal/g

Karbonhidrat:
     100 g cipste 51,5 g karbonhidrat bulunmakta.
     1 g karbonhidrat 4,5 kcal enerji verir.
     51,5 × 4,5 = 231,75 kcal/g
100 g için (kcal)
Yağ
321,78
Karbonhidrat
231,75
Protein
23,6


Protein:



     100 g cipste 5,9 g protein bulunmakta.



     1 g protein 4 kcal enerji verir.



     5,9 × 4 = 23, 6 kcal/g



5- BİSKÜVİ



Toplam enerji değeri (100 g için) =



Yağ:



     100 g bisküvide  14,2 g yağ bulunmakta.



     1 g yağ 9,3 kcal enerji verir.



     14,2 × 9,3 = 132,06 kcal/g



Karbonhidrat:



     100 g bisküvide 72,6 g karbonhidrat bulunmakta.



     1 g karbonhidrat 4,5 kcal enerji verir.



100 g için (kcal)
Yağ
132,06
Karbonhidrat
326,7
Protein
22,4



     72,6 × 4,5 = 326,7 kcal/g



Protein:



     100 g bisküvide 5,6 g protein bulunmakta.



     1 g protein 4 kcal enerji verir.



      5,6 × 4 = 22,4 kcal/g

KAYNAKÇA;




https://www.elele.com.tr › Sağlık › Diyet & Fitness



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder