26 Şubat 2019 Salı

Berru Güven Biyoloji Performans 2. DÖNEM

Biyoloji Dersi 2. Dönem Performans Ödevi
Berru Güven 9-B 189
Besinlerin Enerji Değerlerinin Hesaplanması
1. Nutella
Toplam Enerji Değeri (400 g için) = 2288,88 kcal/g
Yağ:
100 g için yağ = 30,9 g
1 g yağ = 9,3 kcal ise, 30,9 × 9,3 = 287,37 kcal/g
Toplam yağ değeri = 287,37 × 4 = 1149,48 kcal/g
Karbonhidrat:
100 g için karbonhidrat = 57,5 g
1 g karbonhidrat = 4,5 kcal ise, 57,7 × 4.5 = 259,65 kcal/g
Toplam karbonhidrat değeri = 259,65 × 4 = 1038,6 kcal/g
Protein:
100 g için protein = 6,3 g
1 g protein = 4 kcal ise, 6,3 × 4 = 25,2 kcal/g
Toplam protein değeri = 25,2 × 4 = 100,8 kcal/g
100 g için (kcal)
400 g için (kcal)
Yağ
287,37
1149,48
Karbonhidrat
259,65
1038,6
Protein
25,2
100,8
2. Pastörize Süt
Toplam Enerji Değeri (250 ml için) = 849,6 kcal/g
Yağ:
100 ml için yağ = 3,3 g
1 g yağ = 9,3 kcal ise, 3,3 × 9,3 = 30,69 kcal/g
Toplam yağ değeri = 30,69 × 2,5 = 766,725 kcal/g
Karbonhidrat:
100 ml için karbonhidrat = 4,7 g
1 g karbonhidrat = 4,5 kcal ise, 4,7 × 4,5 = 21,15 kcal/g
Toplam karbonhidrat değeri = 21,15 × 2,5 = 52,875 kcal/g
Protein:
100 ml için protein = 3 g
1 g protein = 4 kcal ise, 4 × 3 = 12 kcal/g
Toplam protein değeri = 12 × 2,5 = 30 kcal/g
100 ml için (kcal)
250 ml için (kcal)
Yağ
30,69
766,725
Karbonhidrat
21,15
52,875
Protein
12
30
3. Cips
Toplam Enerji Değeri (79 g için) = 296,8425 kcal/g
Yağ:
100 g için yağ = 34,5 g
1 g yağ = 9,3 kcal ise, 9,3 × 34,5 = 320,85 kcal/g
Toplam yağ değeri = 253,4715 kcal/g
Karbonhidrat:
100 g için karbonhidrat = 51,4 g
1 g karbonhidrat = 4,5 kcal ise, 51,4 × 4,5 = 231,3 kcal/g
Toplam karbonhidrat değeri = 24,727 kcal/g
Protein:
100 g için protein = 5,9 g
1 g protein = 4 kcal ise, 5,9 × 4 = 23,6 kcal/g
Toplam protein değeri = 18,644 kcal/g
100 g için (kcal)
79 g için (kcal)
Yağ
320,85
253,4715
Karbonhidrat
231,3
24,727
Protein
23,6
18,644
4. Hazır Çorba
Toplam Enerji Değeri (250 ml) = 68,9 kcal/g
Yağ:
100 ml için yağ = 0,2 g
1 g yağ = 9,3 kcal ise, 0,2 × 9,3 = 1,86 kcal/g
Toplam yağ değeri = 1,86 × 2,5 = 4,65 kcal/g
Karbonhidrat:
100 ml için karbonhidrat = 5 g
1 g karbonhidrat = 4,5 kcal ise, 5 × 4,5 = 22,5 kcal/g
Toplam karbonhidrat değeri = 22,5 × 2,5 = 56,25 kcal/g
Protein:
100 için protein = 0,8 g
1 g protein = 4 kcal ise, 0,8 × 4 = 3,2 kcal/g
Toplam protein değeri = 3,2 × 2,5 = 8 kcal/g
100 ml için (kcal)
250 ml için (kcal)
Yağ
1,86
4,65
Karbonhidrat
22,5
56,25
Protein
3,2
8
5. Kuru Bisküvi
Toplam Enerji Değeri (90 kcal/g) =
Yağ:
100 g için yağ = 19 g
1 g yağ = 9,3 kcal ise, 19 × 9,3 = 176,7 kcal/g
Toplam yağ değeri = 837 kcal/g
Karbonhidrat:
100 g için karbonhidrat = 62,3 g
1 g karbonhidrat = 4,5 kcal ise, 62,3 × 4,5 = 280,35 kcal/g
Toplam karbonhidrat değeri = 405 kcal/g
Protein:
100 g için protein = 7,5 g
1 g protein = 4 kcal ise, 7,5 × 4 = 30 kcal/g
Toplam protein değeri = 360 kcal/g
100 g için (kcal)
90 g için (kcal)
Yağ
176,7
837
Karbonhidrat
280,35
405
Protein
30
360
Karbonhidratlar: Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan ve canlılara enerji sağlayan organik bileşiklerin genel adıdır. Karbonhidratlar yapıya katılır. Su ve elektrolitlerin vücutte tutulmasını sağlarlar. Karbonhidratlar, yapılarına göre monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit olarak üç gruba ayrılır. Glikoz, fruktoz ve galaktozlar birleşerek disakkaritleri ya da polisakkaritleti oluştururlar. Glikozun aksine, fruktoz sindirilemez.
Yağlar (Lipidler): Yapılarında karbon, hidrojen, oksijen, fosfor ve azot atomları bulunduran ve yağ asitlerinden oluşan yapılara lipit denir. Yağlar, suda çözünmezler. Enerji sağlarlar. Biyolojik membranların yapısına katılırlar. Deri altında veya organların etrafında toplanarak koruyucu işlevi görürler.
Proteinler: Yapılarında karbon, oksijen, hidrojen ve azot bulunduran, aminoasitlerden oluşan yapılardır. Vücutta onarıcı olarak görev yaparlar. Vücut zor durumda kalmadığı sürece enerji verme görevinde yer almazlar. Antikor ve antitoksinin yapılarında bulunurlar.
Rapor
Deneyin Adı: Besinlerin enerji değerlerinin hesaplanması
Özet: Bu deneyi, günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı besinlerin enerji değerlerini inceleme amacıyla yaptım. Bağımsız değişkenim besin türü, sabit değişkenim karbonhidraat, protein ve yağların 1 gramındaki kcal değerleri, bağımlı değişkenim ise besinlerin 100 gramındaki kcal miktarıdır.
Metot: İlk olarak seçtiğim besinlerin paketlerinin arkasındaki besin değer tablolarını inceledim. Sonra, besinlerin yağ, karbonhidrat ve protein değerlerini, her birinin enerji değerlerini araştırarak hesapladım. İlk olarak hepsini 100 gram ya da 100 ml üzerinden, sonra da paket üzerinde yazan kendi miktarları üzerinden hesapladım. Hesaplama adımlarım şu şekildeydi:
1- Besinin 100 gram içindeki protein, karbonhidrat veya yağ değerinin kaç olduğunu buldum.
2- 1 gram yağın verdiği enerjiyi 9.3 kcal olarak,
1 gram karbonhidratın verdiği enerjiyi 4.5 kcal olarak,
1 gram proteinin verdiği enerjiyi ise 4 kcal olarak aldım. Bunlara göre önceki adımda bulduğum değerle bu enerji miktarlarını çarptım ve 100 gramın içindeki kcal miktarını buldum.
3- Ardından oranlayarak 100 gramın içindeki miktardan besin paketinin kcal oranını buldum.
Hesaplama yaptıktan sonra, hepsi için kcal bazlı tablolar yaptım.
Sonuç: Bazı besinlerin diğerlerine göre enerji düzeyleri daha fazla çıktı. Örneğin, Nutella’nın 100 gramdaki karbonhidrat oranı 259,65 kcal iken pastörize sütünki 21,15 kcal’di. Ya da pastörize sütün 100 gramdaki protein oranı 12 kcal iken hazır çorbanınki 3,2 kcal’dı.
Tartışma: Günlük hayatımızda tükettiğimiz besinler, özellikle işlenmiş gıdalar, fazla karbonhidrat, protein veya yağ içeriyor olabilir. Bu tür besinleri sürekli tüketmek ciddi sağlık sorunlarına ve özellikle obeziteye neden olabilir. Bu nedenle beslenme şeklimize dikkat etmeli ve organik gıdalar ile ve yeterli miktarlarda beslenmeliyiz.
Özet Bildiri: Bu deneyin amacı, günlük hayatımızda zararlarını düşünmeden tükettiğimiz bazı besinlerin kalori değerlerini incelemektir.
Kullandığım Besinlerin Paketlerinin Üzerlerindeki Besin Değer Tabloları
Kaynakça:
http://www.haber7.com/saglik/haber/316700-1-gram-yag-kac-kalorilik-enerjiye-esit
https://alev.sharepoint.com/:p:/r/ALEV-Ogrenci/Duyurular/Lise/Ders%20Notlar%C4%B1/09%20S%C4%B1n%C4%B1flar/Biyoloji/Protein.pptx?d=w080bd2aa8ca34a63a7cb07e43e39ce53&csf=1&e=vj26bt
https://alev.sharepoint.com/:p:/r/ALEV-Ogrenci/Duyurular/Lise/Ders%20Notlar%C4%B1/09%20S%C4%B1n%C4%B1flar/Biyoloji/Lipide.pptx?d=wff3e7a7fa9f84573b1ab2e7988065ffc&csf=1&e=KueM2q
https://alev.sharepoint.com/:p:/r/ALEV-Ogrenci/Duyurular/Lise/Ders%20Notlar%C4%B1/09%20S%C4%B1n%C4%B1flar/Biyoloji/Kohlen.pptx?d=wbac657c670ca4488ba85f03fc14af04a&csf=1&e=2JPXc4
http://www.eba.gov.tr/ekitap?icerik-id=6268

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder