Deney Föyü
Pelin Pekşen
9B
Deneyin
Adı:Sebzelerin şeker miktarlarının(glukoz) oranlarının ölçülmesi.
Amaç:Günlük
hayatta sıkça tükettiğimiz sebzelerin glukoz oranlarını ölçüp,bu oranları
karşılaştırmaktır.Hangi sebzenin daha fazla glukoz içerdiğini öğrenmektir.
Malzemeler:
Fehling a ve b
Roka,Ispanak,Brokoli,Havuç,Karnabahar(kaynatılmış)
5 adet deney tüpü
Pipet
1 Beher
Deneyin
yapılışı(Metot):
1-Fehling a ve b
ayraçlarını birebir oranda karıştırınız.
2-Su kaynatınız.
3-5 deney tüpüne
sırasıyla kaynatılmış sebzeleri koyunuz ve numaralandırınız.
4-5 deney tüpüne
de fehling karışımından 5-10 mL (eşit miktarda) dökünüz.
5-1 Beheri sıcak
su ile doldurunuz
6-5 deney tüpünü
sıcak su dolu behere koyup sıcak su banyosu yaptırınız.
7-Renk
değişimlerini gözlemleyip kaydediniz.Tabloya not ediniz
8-Karşılaştırınız.
Veri
Toplama(Tablo 1)
Sebze Adı
|
Renk(önce)
|
Renk(sonra)
|
Şeker var
|
Şeker yok
|
Roka
|
Açık yeşil
|
Koyu yeşil
|
Var çok az
|
|
Ispanak
|
Açık yeşil
|
Turuncu
|
Var orta derece
|
|
Brokoli
|
Bulanık yeşil
|
Sarı
|
Var ama çok az
|
|
Karnabahar
|
Açık sarı
|
Yeşil
|
Var ama çok az
|
|
Havuç
|
Turuncu
|
Yoğun turuncu
|
Var-orta derece
|
Deney Raporu
Deneyin Adı:Günlük hayatta tükettiğimiz 5 sebzenin şeker miktarının(glukoz) ölçülmesi
Özet:İlk olarak Fehling a ve b ayraçlarını aynı oranda karıştırdım. Su kaynattım. 5 deney tüpüne sırasıyla kaynaılmış sebzeleri koydum ve numaralandırdım. Bu deney tüplerine Fehling karışımından eşit mıiktarlarda döktüm. Sonra 1 beheri sıcak su ile doldurdum.Daha sonra bu deney tüplerini sıcak su dolu behere koydum.Renk değişimlerini gözlemledim ve bir tabloya kaydettim.Karşılaştırdım.
Havuç>Ispanak>Karnabahar>Brokoli>Roka
Sonuç:Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz sebzelerin glukoz oranlarını öğrendim.Hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini ve hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini gözlemledim.
Tartışma:Genel olarak incelediğim sebzeler çok fazla glikoz içermiyordu.Fakat aralarında orta derece içerenler de vardı.Bunları günlük hayatımızda fazlasıyla tüketmemeliyiz.
Özet Bildiri:Yaptığım bu deneyin amacı, günlük hayatta sıkça tükettiğimiz besin maddelerin, glukoz oranlarını tabloya not edip, karşılaştırmaktı.
Deney Raporu
Deneyin Adı:Günlük hayatta tükettiğimiz 5 sebzenin şeker miktarının(glukoz) ölçülmesi
Özet:İlk olarak Fehling a ve b ayraçlarını aynı oranda karıştırdım. Su kaynattım. 5 deney tüpüne sırasıyla kaynaılmış sebzeleri koydum ve numaralandırdım. Bu deney tüplerine Fehling karışımından eşit mıiktarlarda döktüm. Sonra 1 beheri sıcak su ile doldurdum.Daha sonra bu deney tüplerini sıcak su dolu behere koydum.Renk değişimlerini gözlemledim ve bir tabloya kaydettim.Karşılaştırdım.
Havuç>Ispanak>Karnabahar>Brokoli>Roka
Sonuç:Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz sebzelerin glukoz oranlarını öğrendim.Hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini ve hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini gözlemledim.
Tartışma:Genel olarak incelediğim sebzeler çok fazla glikoz içermiyordu.Fakat aralarında orta derece içerenler de vardı.Bunları günlük hayatımızda fazlasıyla tüketmemeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder