18 Aralık 2018 Salı

Pelin Pekşen Deney Raporu


Deney Föyü                                                                           Pelin Pekşen

                                                                                                 9B



Deneyin Adı:Sebzelerin şeker miktarlarının(glukoz) oranlarının ölçülmesi.

Amaç:Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz sebzelerin glukoz oranlarını ölçüp,bu oranları karşılaştırmaktır.Hangi sebzenin daha fazla glukoz içerdiğini öğrenmektir.

Malzemeler:

Fehling a ve b

Roka,Ispanak,Brokoli,Havuç,Karnabahar(kaynatılmış)

5 adet deney tüpü

Pipet

1 Beher

Deneyin yapılışı(Metot):

1-Fehling a ve b ayraçlarını birebir oranda karıştırınız.

2-Su kaynatınız.

3-5 deney tüpüne sırasıyla kaynatılmış sebzeleri koyunuz ve numaralandırınız.

4-5 deney tüpüne de fehling karışımından 5-10 mL (eşit miktarda) dökünüz.

5-1 Beheri sıcak su ile doldurunuz

6-5 deney tüpünü sıcak su dolu behere koyup sıcak su banyosu yaptırınız.

7-Renk değişimlerini gözlemleyip kaydediniz.Tabloya not ediniz

8-Karşılaştırınız.

Veri Toplama(Tablo 1)

Sebze Adı
Renk(önce)
Renk(sonra)
Şeker var
Şeker yok
Roka
Açık yeşil
Koyu yeşil
Var çok az

Ispanak
Açık yeşil
Turuncu
Var orta derece

Brokoli
Bulanık yeşil
Sarı
Var ama çok az

Karnabahar
Açık sarı
Yeşil
Var ama çok az

Havuç
Turuncu
Yoğun turuncu
Var-orta derece


Deney Raporu

Deneyin Adı:Günlük hayatta tükettiğimiz 5 sebzenin şeker miktarının(glukoz) ölçülmesi

Özet:İlk olarak Fehling a ve b ayraçlarını aynı oranda karıştırdım. Su kaynattım. 5 deney tüpüne sırasıyla kaynaılmış sebzeleri koydum ve numaralandırdım. Bu deney tüplerine Fehling karışımından eşit mıiktarlarda döktüm. Sonra 1 beheri sıcak su ile doldurdum.Daha sonra bu deney tüplerini sıcak su dolu behere koydum.Renk değişimlerini gözlemledim ve bir tabloya kaydettim.Karşılaştırdım.
Havuç>Ispanak>Karnabahar>Brokoli>Roka

Sonuç:Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz sebzelerin glukoz oranlarını öğrendim.Hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini ve hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini gözlemledim.

Tartışma:Genel olarak incelediğim sebzeler çok fazla glikoz içermiyordu.Fakat aralarında orta derece içerenler de vardı.Bunları günlük hayatımızda fazlasıyla tüketmemeliyiz.

Özet Bildiri:Yaptığım bu deneyin amacı, günlük hayatta sıkça tükettiğimiz besin maddelerin, glukoz oranlarını tabloya not edip, karşılaştırmaktı.
Deney Raporu

Deneyin Adı:Günlük hayatta tükettiğimiz 5 sebzenin şeker miktarının(glukoz) ölçülmesi

Özet:İlk olarak Fehling a ve b ayraçlarını aynı oranda karıştırdım. Su kaynattım. 5 deney tüpüne sırasıyla kaynaılmış sebzeleri koydum ve numaralandırdım. Bu deney tüplerine Fehling karışımından eşit mıiktarlarda döktüm. Sonra 1 beheri sıcak su ile doldurdum.Daha sonra bu deney tüplerini sıcak su dolu behere koydum.Renk değişimlerini gözlemledim ve bir tabloya kaydettim.Karşılaştırdım.
Havuç>Ispanak>Karnabahar>Brokoli>Roka

Sonuç:Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz sebzelerin glukoz oranlarını öğrendim.Hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini ve hangisinin daha fazla şeker miktarı içerdiğini gözlemledim.

Tartışma:Genel olarak incelediğim sebzeler çok fazla glikoz içermiyordu.Fakat aralarında orta derece içerenler de vardı.Bunları günlük hayatımızda fazlasıyla tüketmemeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder